top of page

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν»: Το ελληνικό queer cinema περνά στο επόμενο επίπεδο

lifo.gr

04.11.2023

Η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή είναι μια low budget, «ξεδιάντροπη», out and proud κωμωδία για δυο φίλους που προσπαθούν να γράψουν ένα σενάριο.

Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης έτσι όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί. Ο δημιουργός της και οι φωτογενείς πρωταγωνιστές του, Γιώργος Τσιαντούλας και Ανδρέας Λαμπρόπουλος, μιλούν στη LiFO, λίγο πριν από την ελληνική της πρεμιέρα στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την εμπειρία τους.

— Στους δύο πρωταγωνιστές σου πώς κατέληξες;
Ανδρέας Λαμπρόπουλος: Για πες, να μάθουμε κι εμείς που δεν ξέρουμε!

Ζαχαρίας Μαυροειδής: Κάναμε μια σειρά από συναντήσεις – όχι πολλές, μη φανταστείς. Από ένα σημείο και μετά έγινε σαφές με τον Άκη Γουρζουλίδη και τη Σωτηρία Μαρίνη, τους casting directors, ότι πρέπει να τους δούμε μαζί.

— Εσύ τι χρειαζόσουν; Μια διαφορά στο φιζίκ των δύο ηθοποιών, ας πούμε;
Ζαχαρίας Μαυροειδής: Υπήρχε αυτή η πρόθεση, γιατί οι χαρακτήρες έπρεπε να διαφέρουν. Ένα ζητούμενο επίσης ήταν να μη σου βγάζουν ότι θα μπορούσαν να είναι ζευγάρι, γιατί δεν είναι. Σίγουρα ήθελα καλούς ηθοποιούς, που να είναι άνετοι με αυτούς τους ρόλους γιατί απαιτούν μια τόλμη. Από τις πρώτες συναντήσεις έπρεπε να δούμε ότι είναι διατεθειμένοι να πάρουν αυτό το ρίσκο.

Η ταινία «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» θα κάνει την ελληνική πρεμιέρα της το Σάββατο 4/11 (19:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης) στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Θα διανεμηθεί προσεχώς σε Αγγλία, Γαλλία, Βραζιλία και Αμερική. Στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και έπειτα στην πλατφόρμα του Cinobo θα βγει το καλοκαίρι του 2024.

https://www.lifo.gr/culture/cinema/kalokairi-tis-karmen-elliniko-queer-cinema-perna-sto-epomeno-epipedo

bottom of page