top of page

Κύρος Παπαβασιλείου: «Πρέπει να επιτρέπεται ένας διάλογος μεταξύ μας, γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί»

flix.gr | Λήδα Γαλανού

03.04.2024

Λίγο πριν το «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» βγει στις αίθουσες, ο σκηνοθέτης μιλά στο Flix για σινεμά και αλήθειες.

Ο Κύρος Παπαβασιλείου, γεννημένος στην Κύπρο, μπήκε με ορμή στον κινηματογραφικό χάρτη όταν, το 2015, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, οι «Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου», έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Οχι τυχαία, μια και, λίγα χρόνια νωρίτερα, η μικρού μήκους «Για το Ονομα του Σπουργιτιού», είχε συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Τώρα, ο Παπαβασιλείου επιστρέφει με τη νέα ταινία του, «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα», που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 4 Απριλίου, από τη Weird Wave, και μιλά στο Flix για όσα κάνουν το σινεμά δικό του και όσα πρέπει να γίνουν... όλων μας. Με πρωταγωνιστές τους Μαρία Αποστολακέα, Χρήστο Σουγάρη, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιάννη Νιάρρο και Στεφανία Σωτηροπούλου, η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο τμήμα Film Forward του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023, και το βραβείο κοινού «Αθηνοράματος» στο πρόσφατο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας. Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπε.

Πώς επέλεξες την εξαιρετική Μαρία Αποστολακέα ως πρωταγωνίστρια και πώς συνεργαστήκατε;

Μέσω των casting directors, Σωτηρίας Μαρίνη και Ακη Γουρζουλίδη, είδα ένα δοκιμαστικό που είχε κάνει. Δεν είχε την αυστηρά επαγγελματική στάση που έχουν συνήθως οι ηθοποιοί, και έτσι έκανα ένα online τηλεφώνημα μαζί της. Πέρασε από ένα είδος ακρόασης, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τα «Άσματα του Μαλντορόρ». Διαισθάνθηκα κάποιες ποιότητες σκληρότητας και ευαισθησίας μαζί, και ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Ηταν βέβαια τυχερή γιατί βρήκαμε μια αντίστοιχα άξια ηθοποιό που της μοιάζει σε νεαρότερη ηλικία, τη Στεφανία Σωτηροπούλου. Πώς συνεργαστήκαμε; Απλώς την κατηύθυνα όσον αφορά το πόσο λίγο ή πολύ εκφραστική έπρεπε να είναι στη δεδομένη στιγμή. Δεν με ένοιαζε να ξέρει πολλά για τον ρόλο, ούτε απαραίτητα να καταλαβαίνει το σενάριο. Κι έτσι, σιγά-σιγά νομίζω καταλάβαμε ότι είχαμε τα ίδια επίπεδα νόησης και βλακείας.

Όλη η συνέντευξη 🠋
https://flix.gr/articles/interview-kyros-papavassiliou-embryo-larva-butterfly.html

Η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα», βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 4 Απριλίου, από τη Weird Wave.

bottom of page