top of page

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος σκαλίζει τον αρσενικό ψυχισμό στην Αγέλη Προβάτων

Έφη Παπαζαχαρίου | popaganda.gr

11.11.2021

Ένα λαμπρό καστ σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ένα καφενείο και ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο γουέστερν στην Ελλάδα του σήμερα.

Μια μικρή επαρχιακή πόλη, μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο και ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας».
Αυτά, λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κανελλόπουλος, είναι αρκετά για να συνθέσουν ένα σύγχρονο γουέστερν σε μία επαρχιακή πόλη, ακόμη και στην Ελλάδα του σήμερα. Κι έτσι είναι. Η ταινία του, Αγέλη Προβάτων, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξετυλίγοντας μια ιστορία που ακόμη και στις μέρες της νέας εποχής, κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να συμβεί, καθώς όσο κι αν αλλάζει ο κόσμος, κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια.
Πλημμυρισμένη δυνατές εικόνες, μέσα στο πανέμορφο δάσος της Φολόης και σε ιδιαίτερες “γωνιές” της Τρίπολης, η ταινία χτίζει αργά και σταθερά το δραματικό στόρι της πάνω στις πλάτες εννιά άξιων ηθοποιών, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δημήτρης Λάλος, Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Βασιλώττος, Λευτέρης Πολυχρόνης, Δημήτρης Λιόλιος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Βαλαής: Η Αγέλη Προβάτων και οι “δυνάστες” της που την μετατρέπουν σε αγέλη λύκων.

Δούλεψες με μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών που βγάζουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πόσο δύσκολο ήταν να καθοδηγήσεις ως σκηνοθέτης τόσο διαφορετικά άτομα που έπρεπε να παίξουν ομαδικά και ατομικά; Να διαχειριστείς μια ομάδα που στην ταινία, σιγά σιγά, από αγέλη προβάτων μετατρέπεται σε αγέλη λύκων;

Η δυσκολία έγκειται στο να καταλάβεις τον τρόπο του κάθε ηθοποιού και να τον πείσεις, να τον εμπνεύσεις, να τον βάλεις στον κόσμο της ταινίας. Όλα μαζί. Πρέπει να έχει κανείς δουλέψει πολύ μόνος του με το σενάριο, όπως επίσης και να εμπιστεύεται τον ηθοποιό. Αυτά τα πολύ γενικά, θα έλεγα, ισχύουν, αλλά παράλληλα νομίζω είναι και πολύ ουσιαστικά. Επίσης είναι ευτύχημα να δουλεύει κανείς με έξυπνους ηθοποιούς. Είναι μια δουλειά που τη μοιράζεται ο ηθοποιός με τον σκηνοθέτη.

Η ταινία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τι περιμένεις από την “επόμενη μέρα”; Ποια η επιθυμία σου;

Μέσα στο Νοέμβρη, η ταινία θα προβληθεί επίσης στο φεστιβάλ του Καϊρου και στο φεστιβάλ της Γκόα στην Ινδία.

ΑΓΕΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ του Δημήτρη Κανελλόπουλου
62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Διεθνές Διαγωνιστικό
Προβολές: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου (πρεμιέρα) | «Ολύμπιον» | ώρα 18:00
Online: 12 Νοεμβρίου | ώρα 10:00 || 13 & 14 Νοεμβρίου | ώρα 00:00

https://popaganda.gr/art/o-dimitris-kanellopoulos-skalizi-ton-arseniko-psichismo-stin-ageli-provaton/

bottom of page