top of page

Το «Πίσω από τις Θημωνιές» στις 5 υποψήφιες ταινίες διεθνώς για βραβείο Καλύτερου Κάστινγκ

cinemagazine.gr

01.09.2023

Η ταινία της Α. Προέδρου «Πίσω από τις Θημωνιές» (10 βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με άλλη μία διάκριση, την υποψηφιότητα για το φετινό Semiramis Award for Excellence in Casting.

Συγκεκριμένα, οι casting directors Σωτηρία Μαρίνη, Σοφία Δημοπούλου, Άκης Γουρζουλίδης και Φραγκίσκος Ξυδιάνος της ταινίας «Πίσω από τις Θημωνιές» είναι υποψήφιοι για το 2023 Semiramis Award for Excellence in Casting από τη Διεθνή Ένωση Διευθυντών Κάστινγκ. Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί στο FOCUS στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Αναλυτικά οι 5 υποψήφιες ταινίες για το φετινό βραβείο είναι οι:
«HOLY SPIDER» του Ali Abbasi (ΔΑΝΙΑ)
«ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT» του Edward Berger (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
«ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ» της Ασημίνας Προέδρου (ΕΛΛΑΔΑ)
«CINEMA SABAYA» της Orit Fouks Rotem (ΙΣΡΑΗΛ)
«I AM ZLATAN» του Jens Sjögren (ΣΟΥΗΔΙΑ)

Η Διεθνής Ένωση Διευθυντών Κάστινγκ (International Casting Directors Association - ICDA) καθιέρωσε το Βραβείο ICDA Award for Excellence in Casting το 2016 και έκτοτε συνεχίζει να αναγνωρίζει τα εξαιρετικά επιτεύγματα στο κάστινγκ κάθε χρόνο. Από το 2020, το βραβείο έχει νέο όνομα, το Semiramis Award for Excellence in Casting. Ο σκοπός της ICDA για τη δημιουργία αυτού του βραβείου ήταν να φωτίσει τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι casting directors στη δημιουργική διαδικασία της κινηματογράφησης μιας ταινίας. Ανάμεσα στις νικήτριες ταινίες των τελευταίων χρόνων ξεχωρίζουν οι «Αθώοι» του Έσκιλ Βογκτ (πανελλήνια πρώτη στο 27ο ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας), το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε και το «Στάσου Ψηλά» της Εμανουέλ Μπερκό.

Η είδηση έρχεται να συμπληρώσει άλλη μία πρόσφατη επιτυχία της ταινίας «Πίσω από τις Θημωνιές», αφού πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως βρίσκεται στη λίστα με τις 19 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που πρότεινε σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου στα μέλη της, για τις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων της φετινής χρονιάς.

Η ταινία απέσπασε 10 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, τα βραβεία Α’ ανδρικού ρόλου για το Στάθη Σταμουλακάτο, Β’ γυναικείου ρόλου για τη Ντίνα Μιχαηλίδου και Β’ ανδρικού ρόλου για το Χρήστο Κοντογεώργη. Κέρδισε ακόμη έξι βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας. Η ταινία έχει επίσης κερδίσει κριτικούς και κοινό, παραμένοντας στις Ελληνικές αίθουσες για πάνω από 30 συνεχείς εβδομάδες.

https://www.cinemagazine.gr/nea/arthro/behind_the_haystacks_semiramis_award_for_excellence_in_casting_2023-131058045/

bottom of page