top of page

catisart.gr

August 24, 2020

Είναι άξιο θαυμασμού και ιδιαιτέρως συγκινητικό να βλέπεις ένα νέο ηθοποιό να ακολουθεί τον επίμοχθο και ωραίο αγώνα της πλαστουργίας και να υποδύεται μια ιστορική προσωπικότητα, έναν αληθινό ήρωα, τσακισμένο από τις έγνοιες και επιφορτισμένο με πολλαπλά και βαριά καθήκοντα.

Να βλέπεις έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη να δίνει σάρκα στον άνθρωπο ο οποίος είδε την Ελλάδα σαν όραμα και σκοπό ζωής ως την έσχατη στιγμή που δέχεται τη χαριστική βολή από την παγωνιά των καιρών και τη σκληρότητα των ψυχών.

“Εντυπωσιάστηκα από την ασκητικότητά του σε συνδυασμό με την οξύτητα της σκέψης του και τη λογική του. Επίσης με επηρέασε αρκετά η αίσθηση του καθήκοντος που είχε απέναντι στους συνανθρώπους του”, δηλώνει για τον Καποδίστρια ο ηθοποιός Σπύρος Σταμούλης που με ταπεινότητα, νηφάλιους τόνους και επιβλητικότητα υποδύθηκε τον άνθρωπο που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή για την Ελλάδα.

 

Κρατάς το ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια στο Docudrama «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του». Πώς αισθάνεσαι που επελέγης για να υποδυθείς τη συγκεκριμένη ιστορική προσωπικότητα;

Αισθάνομαι πολύ τυχερός. Με πρότεινε ο casting director Άκης Γουρζουλίδης και με επέλεξε ο Γιώργος Γκικαπέππας, ο σκηνοθέτης του Docudrama, τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα σαν άνθρωπο και σαν σκηνοθέτη..Είμαι περήφανος για αυτήν την παραγωγή για δύο λόγους. Για την αισθητική της κατεύθυνση αλλά και για την απόφαση να φανούν καθημερινές στιγμές και πτυχές τις προσωπικότητας του κυβερνήτη οι οποίες ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

thetoc.gr

September 27, 2019

«Του Καποδίστρια η ιστορία έπρεπε να δραματοποιηθεί. Είναι ο Κυβερνήτης τον οποίο επέλεξαν οι ΄Ελληνες μόλις είχαν βγει από τον πόλεμο με τους Τούρκους στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας  - δυο πρόσωπα είχαν πέσει στο τραπέζι, ο Ιωάννης Καποδίστριας κι ο Διονύσιος Ρώμας. Κι οι δυο Επτανήσιοι. Υψηλότατης κοινωνικής θέσεως και μορφώσεως. Οι Ελληνες επέλεξαν ως πρώτο τους Κυβερνήτη τον πιο άξιο. Αν υπήρχαν φάκελοι υποψηφιοτήτων, αυτός θα ήταν μακράν ο καλύτερος. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ελλάδα παγκοσμίως» (Μαρία Ευθυμίου, αν. Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ)

 

«Κατάφερα να μάθω πολλά πράγματα αλλά συνεχώς μου δημιουργούνταν απορίες», ανέφερε με τη σειρά του ο Σπύρος Σταμούλης που παρουσιάζει μια μοναδική ομοιότητα με τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.

iefimerida.gr

September 24, 2019

Είναι ο πιο γνωστός άγνωστος της ελληνικής ιστορίας. Ο πρώτος μεγάλος ηγέτης της Ελλάδας. Ο κοσμοναύτης της ελληνικής ιστορίας... Με αυτές τις φράσεις σε μια χειμαρρώδη παρουσίαση η Cosmote TV παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» που κάνει πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου στο Cosmote History HD συνδυάζοντας ιστορικές μαρτυρίες με δραματοποίηση

 

Ο Σπύρος Σταμούλης, με μια ατάραχη έκφραση, σαν προτομή, να διατρέχει τις σκηνές με μια αποφασιστικότητα, μια φλόγα στο βλέμμα πίσω από την ψύχραιμη στάση. Ο στοχασμός και η ψυχραιμία, η πειθαρχία, και από πίσω η ένταση των συναισθημάτων που τιθασευόταν μεν, αλλά υπήρχε. Ο τρόπος που μιλούσε ο Καποδίστριας ήταν οριακά συναισθηματικός, παρατήρησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή είδε τον Καποδίστρια στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή του.«Ο Καποδίστριας εξέπεμπε μια θερμότητα αλλά είχε υιοθετήσει την πειθαρχία και την ψυχραιμία του διπλωμάτη».

topontiki.gr

September 24, 2019

Αφιερωμένη στη ζωή, το έργο και τη διεθνή πολιτική δράση του μεγάλου Ευρωπαίου διπλωμάτη και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, είναι η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) παραγωγής COSMOTE TV, «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του», που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28/9 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

 

Ο Συντελεστές:

Παραγωγή | COSMOTE TV

Εκτέλεση Παραγωγής | WCA Productions

Παραγωγός | Βικυ Νικολάου

Σκηνοθεσία | Γιώργος Γκικαπέππας

Σενάριο | Δημήτρης Δεμεσούκας (5 επεισόδια), Νατάσα Μποζίνη (1 επεισόδιο)

Επιστημονικός Σύμβουλος | Ανδρέας Κούκος

Δ/νση Φωτογραφίας | Βασίλης Μουρίκης

Μοντάζ, Μιξάζ | Γιώργος Αργυρόπουλος

Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος | Ματίνα Μέγκλα, Ηλένια Δουλαδίρη

Hair & Make-up Artist | Ντέμη Σταματοπούλου

Compositions-Digital FX | Θανάσης Σταϊκούρας

Casting | Άκης Γουρζουλίδης, Γιώργος Γκικαπέππας

Αφήγηση | Σολ Σαλτιέλ

Οργάνωση Παραγωγής | Δημήτρης Κουτρελάκος

athensvoice.gr

September 10, 2019

Οι πρεμιέρες του 2019 στο COSMOTE HISTORY HD

Από το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου ξεχωρίζει η πρεμιέρα της πρώτης δραματοποιημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» για τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και τη διεθνή πολιτική του δράση (Σάββατο 28/9, 21.00), ενώ τον ίδιο μήνα θα προβληθεί στο κανάλι η σειρά «Να μαθαίνω γράμματα» για να μας ταξιδέψει στην ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (Τετάρτη 4/9, 21.00). Από τις 23/9 επιστρέφει και η δημοφιλής σειρά παραγωγής COSMOTE TV «Μηχανή του Χρόνου», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Χρίστου Βασιλόπουλου.

protothema.gr

September 09, 2019

Οι νέες πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD

Όλες οι νέες σειρές ντοκιμαντέρ που έρχονται στο COSMOTE HISTORY HD από τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά με την προβολή τους στο κανάλι, θα είναι διαθέσιμες για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Επίσης, το πρώτο επεισόδιο κάθε νέας παραγωγής ντοκιμαντέρ, θα προβάλλεται, ταυτόχρονα με το COSMOTE HISTORY HD, στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

aegeanff.com

July 20, 2019

IOANNIS KAPODISTRIAS | Documentary • 50’ • Greece • 2019 | Director: Giorgos Gikapeppas

The fictionalized life story of the most distinguished politician and diplomat, who left an indelible mark on the history of modern Greece, unfolds through dramatized re-enactments of actual events that revive significant aspects of his life, valid historical narratives as well as rare documents pertaining to his life and excerpts from
autobiographical texts written by Kapodistrias himself. Therefore, it attempts to bring current viewers closer to the unknown sides of his personality.

PATMOS • 20 JULY • 22.00 • PATMION THEATRE

culturenow.gr

July 11, 2019

Η COSMOTE TV στηρίζει και φέτος, ως Μεγάλος Χορηγός, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, το οποίο επιστρέφει τον Ιούλιο, για 9η συνεχή χρονιά, με πρώτο προορισμό την Πάρο (9-14/7) και δεύτερο την Πάτμο (16-21/7).

Φέτος, είναι ενισχυμένη η συμβολή της COSMOTE TV στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς συμμετέχει με 20 δικές της παραγωγές και συμπαραγωγές. Ειδικότερα, θα προβληθούν τα 3 πρώτα επεισόδια της σειράς «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» του Σωτήρη Τσαφούλια, της πρώτης σειράς μυθοπλασίας σε παραγωγή COSMOTE TV (Παρασκευή 19/7, Patmion Theatre), καθώς και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD. Ενδεικτικά, στο φεστιβάλ θα κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα οι παραγωγές της COSMOTE TV, «Το Κάλεσμα των Μαρμάρων» για την αναζήτηση των ελληνικών αρχαιοτήτων τους τελευταίους 5 αιώνες και τη σημασία της διασποράς τους στο Δυτικό κόσμο, καθώς και το docudrama «Ιωάννης Καποδίστριας» για τη ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας.

athensvoice.gr

July 05, 2019

Μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, που συνδέει τη σύγχρονη ιστορική αφήγηση με τη μυθοπλασία

 

Τρία, δύο, ένα, απόλυτη ησυχία παρακαλώ, γύρισμα, πάμε. Κρατώ την ανάσα μου. Τον Καποδίστρια υποδύεται ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, Σπύρος Σταμούλης. Φορά τη γνωστή ρεντικότα του λόγιου. «Ήταν ένας λόγιος ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ανεξάρτητα από το αν κλήθηκε να ανορθώσει την κρατική μηχανή και να εγκαθιδρύσει διοίκηση, μην ξεχνάς πως και λόγω σπουδών εκτός από τα νομικά μυήθηκε και στη φιλοσοφία. Κι εκεί στη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία ήρθε σε επαφή με το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε επιστημονικές, τεχνοκρατικές και ουμανιστικές σπουδές. Αυτό ήταν κάτι που με προβλημάτισε, αλλά και με ενθουσίασε ως προς την πρόκληση απόδοσης του ρόλου μου. Το πολυσχιδές του».

athensvoice.gr

June 25, 2019

Η A.V. παρακολούθησε ζωντανά τη σκηνή της δολοφονίας του

 

Γκρούμερ, μακιγιέρ και ενδυματολόγος έχουν κάνει θαύματα. Έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος, ο Σταμούλης, ολόιδιος ο Καποδίστριας, προσέρχεται για να εκκλησιαστεί. Δίπλα του ο έμπιστος άντρας της προσωπικής του φρουράς που τον επιτηρεί, σαν κάτι να οσμίζεται. Εδώ ο Καποδίστριας θα αφήσει την τελευταία του πνοή από τραύματα στην ινιακή και τη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του, Γεώργιος Κοζόνης, πυροβολεί μεν τον δολοφόνο του, Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, που όμως καταφέρνει να δραπετεύσει. Πρόσκαιρα, γιατί λίγο αργότερα, στο λιμάνι του Ναυπλίου, ο όχλος θα τον αποτελειώσει, πετώντας το πτώμα του στα νερά.

peloponnisosnews.gr

June 07, 2019

Τηλεοπτικά γυρίσματα πραγματοποιούνται από νωρίς το πρωί σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

 

Τα γυρίσματα πραγματοποιεί πολυπληθές τηλεοπτικό συνεργείο με ηθοποιούς και κομπάρσους για ιστορικό ντοκιμαντέρ του  CosmoteTV History Channel και ως αντικείμενο έχουν την δολοφονία του Πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Συμμετείχαν ηθοποιοί του «Προσκηνίου» και τα αγήματα ιστορικής αναβίωσης «Φρουρά Ναυπλίου», «Παναγιώτης Καρατζάς» και «Βοστίτσα 1821».

athinorama.gr

November 02, 2018

Συνεχίζοντας το σερί προσεγμένων πρωτότυπων παραγωγών και συμπαραγωγών, το COSMOTE HISTORY HD βάζει και ­αυτήν την τηλεοπτική σεζόν στο ­μικροσκόπιο την ελληνική Ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα και παρουσιάζει 20 νέες παραγωγές, που κάνουν το πρόγραμμά του να μοιάζει βγαλμένο από τα ράφια ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης.

 

Περνώντας από τους πρώτους ­Έλληνες φιλόσοφους και την ύστερη αρχαιότητα, το COSMOTE HISTORY HD φτάνει σε μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνισμού, τον Ιωάννη Καποδίστρια, κι επιχειρεί μια σύνθεση της ιστορικής αφήγησης με τη μυθοπλασία. Βασισμένη σε αποσπάσματα από αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια, η σειρά έξι δραματοποιημένων επεισοδίων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του» ακολουθεί την πορεία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας από τα νεανικά του χρόνια και την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Κέρκυρα μέχρι το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο, που επηρέασε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Γκικαπέππας («Silent», «Η Πόλη των Παιδιών»), ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο ανερχόμενος ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Σταμούλης.

Please reload

bottom of page